Günümüzde kurumlar ve bireylerin sahip olduğu en değerli varlıkları olan bilginin; gizlilik, bütünlük ve erişilebilirlik nitelikleri bakımından sürekli korunması gerekmektedir. Koruma bir takım fiziksel ve sistemsel önlemlerin yanında bireylerin bilgi güvenliğine ilişkin tehdit ve risklerden, kurum bilgi güvenlik politikası ya da kurallarından haberdar olması, bu tehditlere nasıl karşı koyabileceği, olası riskleri mümkün olabilecek en düşük risk düzeyinde nasıl tutabileceği konusunda bilgilenmesiyle mümkün olabilir. Güvenliğin en zayıf halkası olarak da kabul edilen insan faktörü üzerinde çeşitli farkındalık programları uygulanması gerekmektedir. Bu programların en başında ise bilgi güvenliği farkındalık eğitimi yer alır.
Teknolojik dönüşüm ve hızlı bir evrimin yaşandığı günümüzde daha çok bilgi daha küçük aygıtlar üzerinde saklanabilir, taşınabilir, çoğaltılabilir hale gelmiştir. Uygulama yazılımları ve internet tarafındaki gelişmelerle de bilgilerin işlenmesi bir değere dönüşmesi daha pratik hale gelmiştir. Tüm bu insan hayatını kolaylaştıracak teknolojik gelişmeler diğer yanda uygunsuz kullanım, bireylerdeki risk algısının zafiyeti, bilgi güvenliği tehditlerinden habersizliği karşısında birtakım olumsuzlukları, kötü amaçlı kullanımları ve bir takım telafisi güç bilgi güvenliği risklerini de bünyesinde taşımaktadır.
Yapılan birtakım araştırmalar bize bilgi güvenliği risklerini gidermede insan faktörünü göz ardı ederek oluşturulacak sistemsel bir takım güvenlik çemberlerinin çok etkili ve yararlı olmadığını göstermektedir. Farkındalık eğitimi vermek isteyen kurumlar içerik olarak ne sunacakları konusunda bilgiye ihtiyaç duymakta ve arayış içerisine girebilmektedirler.
Sonuç olarak; bu çalışma ile kurumlara, bu yönde eğitim vermek isteyen ya da bilgilenmek isteyen bireylere, kendi tecrübe ve deneyimlerimizin bir bölümünü, örnek ve yol gösterici olması açısından temel seviyede verilen farkındalık eğitimidir.
Gelişen teknoloji ve artan internet kullanımıyla birçok siber güvenlik riski oluşmaktadır. Bu riskleri önleyebilmenin ilk aşaması ortaya çıkabilecek siber güvenlik risklerinin farkında olunmasıdır. Bu amaçla hazırladığımız ve interneti kullanan herkesin kapsam dahilinde olduğu “Temel Siber Güvenlik/Bilgi Güvenliği Farkındalık Eğitimi’nde‘’ izleyiciler bilgi güvenliğinin temel kavramları, bir günde üretilen sanal bilgi miktarı, siber güvenlik ile ilgili doğru bilinen yanlışlar, siber güvenlik anlamında karşı karşıya olduğumuz tehditler ve bu tehditlere karşı alınabilecek güvenlik önlemlerinden Fiziksel Güvenlik, Parola Güvenliği, Sosyal Mühendislik, E-posta Güvenliği, İnternet Kullanımı, Mobil Cihaz Güvenliği ve Zararlı Yazılımlar hakkında bilgi sahibi olacaklar.